неделя, 3 декември 2017 г.

Нурие Гюлмен вече е на свобода

Нурие Гюлмен след освобождаването от затвора
Късно вечерта на 1 декември университетската преподавателка от Турция Нурие Гюлмен беше освободена от затвора след повече от 6 месеца в тежка изолация. След опита за преврат в Турция на 15 юли 2016 г., в страната се засилиха репресиите срещу всички леви, прогресивни и опозиционно настроени хора. Стотици хиляди хора бяха уволнени от работа. Академик Нурие Гюлмен, заедно с преподавател Семих Йозакча, бяха двама от тях. Те обаче не се примириха с репресията и започнаха ежедневни протести в центъра на турската столица Анкара. Двамата редовно бяха бити и арестувани от полицията, заради своите мирни демонстрации.

Нурие и Семих по време на протестите в Анкара

След като протестите на двамата академични работници останаха без резултат, на 9 март те започнаха безсрочна гладна стачка с искане да бъдат върнати на работа. Тяхната борба се превърна в изразител на настроенията на всички потиснати хора в Турция и на всички, загубили работата си след опита за преврат на 15 юли. Съпротивата на двамата смели научни работници придоби международна популярност. В различни държави, включително и в България, се провеждаха демонстрации в солидарност с тях. През нощта на 21 срещу 22 май Нурие и Семих са арестувани от въоръжени командоси, нахлули в апартамента, в който се намират. Официалните мотиви на прокуратурата са опасност от нови протести, като тези за парка “Гези“ през 2013 г. 

Нурие Гюлмен и Семих Йозакча на свобода след повече от 6 месеца в затвора
В затвора двамата са подллагани на мъчения и изолация. Тяхното здравословно състояние се влошава вследствие на продължаващата гладна стачка, на репресиите и на лошите условия в затвора. Проведоха се 6 съдебни заседания, в които прокуратурата се опитваше да докаже, че Нурие и Семих са съпричастни към терористична организация.

През ноември 2017 г. Семих беше освободен. На последното заседание на съда, на 1 декември 2017 г., Нурие беше пусната на свобода за пръв път след повече от 6 месеца в затвора и над 250 дни в гладна стачка. В момента тя тежи едва 30 килограма. Въпреки това съдът я осъжда на 6 години и 3 месеца лишаване от свобода по обвинение за членство в терористична организация. Нейните адвокати съобщават, че ще обжалват присъдата. 

Както и да завърши борбата на двамата научни работници, тя вече се превърна в пример за това, как дори при най-тежки условия и при най-тежки репресии от страна на правителството, нищо не може да спре борбата за свобода и справедливост.




Няма коментари:

Публикуване на коментар