петък, 2 февруари 2018 г.

Испанската прокуратура поиска 2 години и половина затвор за рапъра комунист Пабло Хасел

Процесът срещу Пабло Хасел е част от мащабна операция на испанското правителство, чиято цел е да ограничи
свободата на изразяване на левите и революционни идеи в страната
Каталунският рапър Пабло Хасел е изправен пред опасността да влезе в затвора за 2 години и половина, ако бъде признат за виновен в „насърчаване на тероризма“ и неуважение към испанската монархия. Рапърът е известен със своите комунистически убеждения, които намират място в неговите песни. Именно музиката, която той твори е същинската причина да бъде привлечен като обвиняем. Делото срещу Пабло Хасел е част от операция на испанското правителство, наречена „Паяк“, насочена срещу социалните мрежи и обществени личности „насърчаващи тероризма“.

По време на съдебното заседание в четвъртък, рапърът още един път пред съда потвърди своите комунистически убеждения. Хасел е обвинен заради антимонархическия текст на своята песен, озаглавена „Juan Carlos el Bobon“, както и заради 62 поста в „Туитър“, като част от правителствена кампания за цензура в интернет.

Рапърът е известен с комунистическите си убеждения
В съда рапърът защити правото на свобода на словото, като обърна внимание в съдебната зала върху това, че десните потребители на интернет очевидно са свободни да изразяват своите убеждения, които често включват насилие срещу леви групи и личности.

Процесът срещу Пабло Хасел не е единствен по рода си. Друг рапър от Испания, Валтоник, беше осъден на три години и половина само заради текстовете на своите песни. Предстои делото срещу 23-годишният Кайет Прието, който също е обвинен в „насърчаване на тероризма“, чрез публикации в „Туитър“. Прокуратурата иска 2 години затвор и глоба от 6 000 долара за него. По време на едно от заседанията, Прието заявява пред съда, че жертвите на Операция „Паяк“ са съдени заради своите политически убеждения. Съдията отрича това твърдение.

Песента на Пабло Хасел "Comunista"


Няма коментари:

Публикуване на коментар