събота, 2 май 2015 г.

Водни оръдия и газови бомби вместо концерт

Планираният за 12 април концерт на революционната турска музикална група Йорум беше забранен от турските власти, а тълпата, отишла да види любимите си изпълнители беше разгонена с водни оръдия и газови бомби.
Концертът се организира за пета поредна година и е под надслов “Да живее независима Турция“. Всяка година на него се събират все повече хора. През 2014 г. събитието беше посетено от почти един милион души.
Тези концерти имат характер на политически митинги. Групата е известна със своите социални текстове, възхваляващи класовата борба на работническата класа и съпротивата на народите по света срещу империалистическата агресия. Сред най-популярните песни на Йорум са “Америка - вън“, и “Ние сме прави, ние ще победим“. През 2015 г. група Йорум ще отпразнува своята 30-годишнина.
Турските управляващи усещат като заплаха тези концерти и особено обвързаността им с революционното движенев Турция. Повод за забраната на концерта тази година се превърна революционната акция на двама младежи. Те взеха за заложник прокурора на делото за смъртта на 15-годишния Беркин Елван. Момчето е уцелено от полицейска газова граната по време на протестите в Истанбул през 2013 г. Прокурорът е участвал в прикриването на доказателствата, уличаващи виновните полицаи в убийството на Беркин. Освен това е искал, вместо като жертва, 15-годишто момче да бъде разглеждано като престъпник, член на терористична организация. След смъртта си Беркин се превръща в знаме на революционерите. Образът му може да се види изрисуван на много места в бедните работнически квартали. На него Група Йорум посвещават песента “Беркин, стани“, когато момчето още е в кома.
Империализмът ежедневно ни облъчва със своята буржоазна култура Това налага създаването на алтернативно, пролетарско изкуство. Група Йорум са пример в това отношение. Техните текстове вдъхновяват революционерите от цяла Турция за борба срещу фашисткото правителство на Реджеп Ердоган, за борба за справедливост и социализъм.
Самите музиканти от Йорум дават личен пример и участват в борбата на своя народ. Във всички свои изявлания те подчертават, че са марксисти- ленинисти и че се борят за социализъм. В деня на забранения концерт те излязоха с инструменти по площади и малки улички и свириха сред хората. Същия ден някои от музикантите бяха арестувани. Между сблъсъците с полицията на 12 април феновете на Йорум скандираха: “Група Йорум е гласът на народа и той не може да бъде заглушен“.
Концертът през 2014 г. беше посетен от почти един милион души

Няма коментари:

Публикуване на коментар