петък, 5 август 2016 г.

Лейла Халед: “Където има окупация, има и съпротива!"

Лейла Халед е палестинска революционерка,
член на Народния фронт
за освобождение на Палестина.

На 20 април 2016 г. Лейла Халед, първата и единствена жена, отвлякла самолет, заяви пред БНТ, че е издирвана от Израел и Съединените щати. Халед е член на ръководството на Народния фронт за освобождение на Палестина.

„Истинските терористи са хората, които запалват фитила на войната и окупират чужди страни, а борци за свобода са тези, които се борят с тях“, каза Халед. Борците за свобода са тези, които се борят за освобождаването на собствените си територии, както и за цялото човечество. Терористите са тези, които потискат правата и свободите на борците за свобода, добави тя.

“В устава на ООН има текст, който гласи, че народите под окупация имат правото да се борят за своята свобода, вкл. и с оръжие. Въоръжената борба приема всички форми. Където има окупация, има и съпротива. Това е съвсем естествено уравнение”, посочи тя. “При нас колонизаторите и израелските военни избиват невинни хора. Това става в Газа, в Западния бряг”, каза тя, като подчерта, че осъжда терористичните атентати в Брюксел и Париж.

За отвличането на самолета (през 1969 г.) Халед каза, че е тактическо действие във важен политически момент. Светът гледа на нас като група бежанци, а не като народ, чиято земя е окупирана. “Ние не сме бежанци, ние сме народ, който иска да се върне към своето отечество и успяхме да постигнем освобождаване на палестински затворници чрез тази операция и го направихме без щети и жертви,” каза още Халед.

Лейла Халед изтъкна, че в борбата си за свобода се вдъхновява от примера на Христо Ботев, на Нелсън Мандела, на Че Гевара.

Запис на цялото предаване:


Вестник "Революционен пламък",
брой 6, юли 2016 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар